Hulpverlening in Baraolt, Roemenië

Archief

12-10-2019 - Najaarsreis
In oktober zijn namens het bestuur Joan Koning en Ernst-Jan Scherrenburg met hun familie en vrienden naar Baraolt geweest. Helaas gaf de vliegreis veel vertraging. Het was goed om iedereen weer te zien in Baraolt en bijgepraat te zijn over de laatste ontwikkelingen.

1-6-2019 - Baraolt Challenge 2019
Op 1 juni 2019 heeft de Baraolt Challenge 2019 €6.000,- opgebracht, wij willen alle sponsoren, deelnemers en vrijwilligers hartelijk danken voor de inzet.

6-6-2019 - Voorjaarsreis 
Van 6 tot 8 juni 2019 zijn een aantal leden van het bestuur Vision Baraolt naar Roemenie geweest voor een kort bezoek aan het ziekenhuis en het Laura House.

19-3-2019 - Voedseltransport
Op 19 maart is er een voedseltransport geweest naar Baraolt.
Naast de pallets met voedsel zit er in de vrachtwagen ook nog
40 dozen kleding
4 fietsen
1 piano
6 bruidsjurken

28-02-2018 - Voorjaarsreis
Tijdens de voorjaarsreis, die van 24 februari tot 27 februari plaatsvond, hebben we in Baraolt o.a. uitvoerig gesproken met Mária Magdolna Dénes en de burgemeester. We zijn aan het onderzoeken om de huidige keuken van het ziekenhuis te verplaatsten naar een andere ruimte, vooral om de functionaliteit ervan te verbeteren. Er worden de komende tijd verschillen mogelijkheden verder uitgewerkt.

25-10-2017 - Vernieuwen vloer laboratorium ziekenhuis
Enkele oud-bestuursleden zijn in samenwerking met een aantal mensen uit de CGK van Zutphen naar Baraolt afgereisd om in het ziekenhuis de vloeren van het laboratorium te vernieuwen. De conditie hiervan was erg slecht en het vernieuwen ervan was een belangrijk aandachtspunt op de accreditatielijst. De groep mag terugkijken op een goed verblijf en een gewenst resultaat. 

18-05-2017 - Transport naar Baraolt
Een volgeladen vrachtwagen is vandaag vertrokken richting Baraolt. Naast de blikken met voedsel voor het ziekenhuis, was de lading behoorlijk gevarieerd:

- uniformen voor het ziekenhuis
- KNO-stoel voor het ziekenhuis
- 2 wasmachines, 3 drogers en trolleys voor het ziekenhuis
- Heel veel kleding voor het Laura Ház
- Ballen voor de ballenbak voor het Laura Ház
- Fietsen voor het Laura Ház

Kortom, belangrijke spullen voor de patiënten van het ziekenhuis en cliënten van het Laura Ház! Allen die mee hebben geholpen met het transport of een financiële bijdrage hebben gedaan: hartelijk dank!

03-10-2016 - 25-jarig jubileum
We mogen terugkijken op een prachtige jubileumavond. Hier treft u meer informatie. 

04-06-2016 - Baraolt Challenge
De Baraolt Challenge was weer een groot succes! Kijk hier voor een mooie fotoimpressie. 

16-11-2015 - Jaarverslag 2014
Bent u benieuwd naar een overzicht van alle ontwikkelingen en activiteiten binnen onze stichting van het afgelopen jaar? Lees dan ons jaarverslag. Deze kunt u hier downloaden: Jaarverslag Stichting Vision Baraolt 2014

09-11-2015 - Najaarsreis
De jaarlijkse najaarsreis ligt weer achter ons. Met een deel van het bestuur hebben we weer een bezoek aan Baraolt gebracht. We mogen terugkijken op een mooie periode met de aflevering van de bus aan het Laura Ház en de installatie van het IT systeem in het ziekenhuis, maar er blijft genoeg te doen. We hebben o.a. gesproken met de ziekenhuisdirectie, het bestuur van het Laura Ház en we zijn in gesprek gegaan met twee burgemeesters die betrokken zijn bij het Laura Ház. Er staat ons weer genoeg te doen, vooral omtrent de accreditatielijst van het ziekenhuis. We houden u via de website en Facebook op de hoogte!

30-10-2015 - Installatie nieuw IT systeem voor ziekenhuis Baraolt
De afgelopen week is een team van drie mensen naar Baraolt geweest om het complete IT systeem in het ziekenhuis van Baraolt te vernieuwen. 22 computers met beeldschermen, nieuwe software en een nieuwe server zijn naar Baraolt vervoerd en daar op vakkundige wijze door mensen van het bestuur en met technische hulp van buitenaf geïnstalleerd. Dit was een heel belangrijk punt op de accreditatielijst voor het ziekenhuis, waarmee de goedkeuring hiervan weer een belangrijke stap dichterbij is gekomen. Het systeem draait inmiddels vlekkeloos en alle medewerkers van het ziekenhuis zijn zeer blij met deze vernieuwing! 

26-10-2015 - Nieuwe bus voor het Laura Ház
Na het organiseren van de Baraolt Run en de Baraolt Challenge en het ontvangen van een aantal mooie giften, hebben we een nieuwe bus voor het Laura Ház kunnen kopen. Dit was hard nodig aangezien de huidige bus echt aan vervanging toe was. Onlangs is een deel van het bestuur met de bus vertrokken vanuit Goes om de bus persoonlijk aan het Laura Ház te kunnen overhandigen. De bus is in Baraolt met veel blijdschap in ontvangst genomen! Bekijk onze Facebook-pagina voor de foto's hier

08-06-2015 - Baraolt Challenge
We mogen terugkijken op een zeer geslaagde 2e editie van de Baraolt Challenge. Er is maar liefst 5.000 euro opgehaald! Een fantastisch resultaat waar we alle betrokkenen hartelijk voor danken. Kijk hier voor een sfeerimpressie. 

19-05-2015 - Nieuwsbrief voorjaar 2015
Er is weer een nieuwsbrief uit! Dit keer met o.a. met een persoonlijk verslag van ons voorjaarsbezoek aan Baraolt, een verslag van het bezoek door de dames van het Laura Ház aan Nederland en overzicht van belangrijke sponsorprojecten omtrent onze stichting. Lees de nieuwsbrief hier

07-03-2015 - Baraolt Run
Afgelopen 7 maart vond de eerste editie van de Baraolt Run plaats. Door alle inschrijvingen, sponsorgelden en giften hebben we het mooie bedrag van 1.100 euro opgehaald. Dit geld komt ten goede aan de aanschaf van een nieuwe bus voor het transport van de kinderen uit het Laura Ház. Aan alle deelnemers en betrokken hartelijk dank! Volgend jaar gaan we er een nog groter succes van maken! Kijk hier voor een sfeerimpressie. 

17-11-2014 - Markt van Hoop
Op 29 november a.s. hopen we met een stand aanwezig te zijn op de Markt van Hoop, dé goede doelenmarkt in de Grote Kerk van Goes. Bent u in de buurt, kom dan gezellig langs (van 10:00 tot 16:30), de kraam staat vol leuke producten uit Transsylvanië.

04-11-2014 - Najaarsreis naar Baraolt
Afgelopen week zijn we weer naar Baraolt geweest. We hebben drukke dagen achter de rug: bezoek aan het Laura Ház met een bezichtiging van de extra verdieping, in gesprek met Attila Bartha over het kinderkamp van afgelopen zomer, bezoek aan het ziekenhuis waar een inventarisatie werd gemaakt waarmee we het ziekenhuis nog kunnen helpen en hebben we vergaderd met het Laura/Listra bestuur. Het blijft prachtig om te zien hoe de leiding met schaarse middelen prachtig werk levert.
We kunnen met een goed gevoel terugkijken op de afgelopen tijd. De huisbezoeken bij de cliënten van het Laura Ház hebben een diepe indruk achtergelaten. Het werk van de stichting is duidelijk nog niet klaar en we zijn dan ook geïnspireerd richting huis vetrokken.

06-10-2014 - Nieuwe bestuursleden
Met het nieuwe seizoen wat voor ons staat, mogen we twee nieuwe bestuursleden verwelkomen. Danny Hage zal de rol van Frank Visscher als adviseur/contactpersoon omtrent medische zaken overnemen. Harm Walhout zal de rol van Martin Koning als hoofd materialen op zich nemen. We heten beide leden van harte welkom!

14-05-2014 - Nieuwsbrief voorjaar 2014
We hebben onlangs weer een nieuwsbrief uitgebracht. In de brief treft u meer informatie over de Baraolt Challenge, een verslag van ons voorjaarsbezoek aan Baraolt en de laatste ontwikkelingen omtrent het Laura Ház. Bekijk de nieuwsbrief hier: Nieuwsbrief Voorjaar 2014

05-05-014 - Jaarverslag 2013
Bent u benieuwd naar een overzicht van alle ontwikkelingen en activiteiten binnen onze stichting van het afgelopen jaar? Lees dan ons jaarverslag. Deze kunt u hier downloaden: Jaarverslag Stichting Vision Baraolt 2013

14-04-2014 - Voorjaarsreis naar Baraolt
In week 13 heeft een groep van 6 personen een bezoek gebracht aan Baraolt tijdens de gebruikelijke voorjaarsreis. We mogen terugkijken op een drukke, energieke week, waarbij we belangrijke gesprekken hebben kunnen voeren. Zoals gebruikelijk stond een gesprek met de ziekenhuisdirectie op het programma, maar ook een vergadering met het Listra en Laura Ház. In onze komende nieuwsbrief willen we hier meer over vertellen. 

Afgelopen week heeft een tweede groep een bezoek gebracht aan Baraolt, waarbij de nadruk lag op het installeren en ingebruikstellen van de stroopwafelmachine. Hiermee willen we een activiteit op poten gaan zetten waarbij een aantal clienten van het Laura Ház volop mee bezig kunnen zijn, een goede dagbesteding dus. Mooie bijkomstigheid is dat de stroopwafels uiteraard verkocht kunnen worden, wat extra geld in het laatje brengt. Voor een fotoverslag verwijzen we u weer graag naar onze Facebookpagina.

28-02-2014 - Bezoek Sándor en Céci
Afgelopen dinsdag, woensdag en donderdag hebben Sándor en Céci een bezoek mogen brengen aan onze provincie. Elke dag bestond uit een druk programma, waarin zij en een aantal leden van ons comité verschillende instellingen hebben kunnen bezoeken, zoals De Betho, Jikkemiene, Leerbedrijf De Zuidhoek en de productie afdeling van Hapro. Een aantal verslagen en foto's hiervan kunt u bekijken op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/visionbaraolt

20-01-2014 - Verslag reis Baraolt januari
Enkele weken geleden zijn een aantal comitéleden weer naar Baraolt afgereisd om verder te praten met een mogelijke projectmanager voor het Laura Ház. Een verslag hiervan kunt u hier lezen: Verslag Baraolt januari 2014

25-11-2013 - Verslag laatste ontwikkelingen
De laatste maanden is er weer veel gebeurd binnen Vision Baraolt. Alle details daarvan kunt u lezen in dit verslag: Verslag laatste ontwikkelingen

18-10-2013 - Sponsoring spijkerbroek door Jeans Style Goes
Ons medebestuurslid Roelof Stam had gisteren een chatsessie met Zoltan Foztó, één van de bewoners van het Laura Ház. Hij vroeg beleefd of het mogelijk was om een jeans voor hem mee te nemen. Hij kan namelijk in Baraolt en omgeving geen passende broek vinden. Gisteravond, gewapend met deze hulpvraag en een papiertje met de juiste maten naar Jeans Style getogen. Hans Zandee was zo aardig om een puik exemplaar te sponsoren. Super bedankt Hans! Nu maar hopen dat 'ie past. We doen ons best om van de overhandiging ook een foto te plaatsen op deze FB-pagina. Wordt vervolgd dus....

18-09-2013 - Bezoek familie Denes aan Goes
In de periode 20 t/m 26 September 2013 hopen Maria Denes en haar man Arpad een bezoek te brengen aan Goes. Maria is de financieel directeur van het ziekenhuis in Baraolt. We hopen haar (en haar man) zoveel mogelijk te laten zien van de organisatie van de gezondheidszorg in Zeeland, afgewisseld met enige toeristische bezienswaardigheden.

09-09-2013 - 100-jarig bestaan ziekenhuis Baraolt
Van 5 t/m 7 september vierde Baraolt het 100-jarig bestaan van het ziekenhuis. Er werd o.a. een medisch congres gehouden. Ook zijn er 4 plaquettes onthuld, waarbij er 1 bestemd is voor Vision Baraolt. Zie ook onze Facebookpagina

29-07-2013 - Diaconale Jongerenreis
Wij mogen met grote dankbaarheid terugkijken op een zeer geslaagde en veilig verlopen diaconale jongerenreis naar Baraolt. Met een groep jongeren en leiding is er veel werk verzet op de gynaecologie afdeling in het ziekenhuis en hebben we een geslaagde week met de gehandicapte jongeren van het Laura Ház gehad. Een reisverslag is te lezen op de website van de diaconale jongerenreis: www.diaconalejongerenreis.nl/reisverslagen

27-05-2013 - Verslag Voorjaarsreis 
In maart mochten we weer een fijn bezoek aan Baraolt brengen. Een verslag hiervan kunt u hier lezen: Verslag Voorjaarsreis 2013

28-02-2013 - Nieuwsbrief winter 2013
Onze laatste nieuwsbrief uit met daarin o.a. een verslag van onze  laatste najaarsreis. Bekijk de nieuwsbrief hier: Nieuwsbrief Winter 2013

09-02-2013 - Diaconale Jongerenreis 2013
Dit jaar zal er vanuit de Christelijke Gereformeerde Kerk te Goes een Diaconale Jongerenreis plaatsvinden naar Baraolt. Met een groep jongeren (vanaf 16 jaar) hopen we van 11 tot 27 juli in Baraolt te verblijven om o.a. te werken in het ziekenhuis, maar ook activiteiten te organiseren met de bewoners van het Laura Hàz en het plaatselijke weeshuis. Meer informatie over de reis is te vinden op de website van de Diaconale Jongerenreis: www.diaconalejongerenreis.nl

05-12-2012 - Nieuwe website
Vanaf vandaag staat onze nieuwe website online. In de afgelopen tijd is onze nieuwe huisstijl steeds verder doorgevoerd, waardoor het tijd werd voor een nieuwe website. U kunt onzeFacebook en Twitter pagina vanaf nu ook via de website bezoeken. Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om via de website giften te geven.

25-10-2012 - Najaarsreis naar Baraolt
Vanaf 26 oktober hoopt een deel het bestuur van Vision Baraolt een bezoek te brengen aan Baraolt. Naast het onderhouden van lopende contacten en projecten zal de reis ook in het teken staan van de Diaconale Jongerenreis die voor de zomer van 2013 gepland staat.

01-09-2012 - Verjaardags/jubilea-pot
Bent u binnenkort jarig, of heeft u een jubileum te vieren, maar wilt u geen cadeaus ontvangen? Dan kunt u gebruik maken van onze speciale Vision Baraolt pot. Die kunt u neerzetten tijdens het feest waar gasten hun 'cadeau' in de vorm van een financiële bijdrage in kunnen deponeren. Zo stelt u uw gasten toch in de mogelijkheid een cadeau te geven en steunt u tegelijkertijd een officiële stichting.

Heeft u hier interesse in? Neem dan contact op met Martin Koning (06-53153484).

13-04-2012 - Oproep hulpmiddelen
I.v.m. een hulpvraag van de Listra stichting hebben we de volgende vraag aan u:voor de uitleen van medische hulpmiddelen is de Listra stichting dringend op zoek naar:

- looprekjes (ivm slechte bestrating: geen rollators)

- inklapbare rolstoelen

- 24" banden voor rolstoelen

- goed werkende elektrische rolstoelen/scootmobielen

Heeft u (één van) deze hulpmiddelen beschikbaar, neem dan svp contact op via emailinfo@baraolt.nl.

12-04-2012 - Paasstollenactie
De paasstollenactie, waarvan de opbrengst geheel bestemd is voor de opvang van meervoudig gehandicapten in het Laura Ház, heeft (inclusief giften) € 447,62 opgebracht. Bestellers, gulle gevers en bezorgers: hartelijk dank! We streven ernaar om de actie met kerst 2012 te herhalen.

10-04-2012 - Verslag voorjaarsreis
24 maart j.l. zijn we veilig teruggekeerd van een goede week in Roemenië. Van ons verblijf hebben we een verslag gemaakt. Een samenvatting kunt u hier vinden: Verslag Voorjaarsreis 2012

05-04-2012 - Uitreiking cheque
Binnen het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis is er onlangs onder het voltallige personeel een medewerkertevredenheidsonderzoek gehouden waar een goed doel aan gekoppeld was. Een van die goede doelen was onze stichting. En nu is bekend geworden dat onze stichting heeft gewonnen!

Vandaag is er door de Raad van Bestuur een cheque overhandigd met het mooie bedrag van € 1.204,-. Een bedrag waar we zeer blij mee zijn. Het geld gaat gebruikt worden bij de dagopvang van gehandicapte jongeren. Hier kan veel mee gedaan worden, zeker als we bedenken dat daar bijv. een maandsalaris van een verpleegkundige ca. € 300,- is.

27-02-2012 - Voorjaarsreis

In de periode van 16 t/m 24 maart 2012 hoopt een deel van ons comité een bezoek te brengen aan Baraolt. We hopen dan weer stappen te zetten om de financiele situatie van de gehandicapten-opvang in het Laura Haz te verbeteren. Ook zullen Colette Ruitenbeek (logopediste) en Maartje Boom (fysiotherapeute) worden geintroduceerd in voorbereiding op hun verblijf in Baraolt van a.s. zomer.

27-02-2012 - Hulptransport
Zodra het weer het toelaat, zal het jaarlijkse hulptransport naar Baraolt vertrekken. Het transport bevat conserven voor het ziekenhuis van Baraolt, medische hulpmiddelen en incontinentiemateriaal. De voorraad is ruim voldoende om een volle vrachtwagen naar het oosten te laten vertrekken.

26-12-2011 - Opbrengst actie kerststollen
We zijn zeer verheugd met de opbrengst van onze allereerste kerststollen actie. Deze actie heeft 952 euro opgehaald. Wij hopen de actie nog een aantal keren dit jaar te herhalen. Aan allen die deze actie en de opbrengst mede mogelijk hebben gemaakt hartelijk dank!

03-12-2011 - Extra hulp uit Nederland

Zaterdag 3 december heeft er een gesprek plaatsgevonden met Colette Ruitenbeek (logopediste) en Maartje Boom (fysiotherapeute). Zij hebben toegezegd om in Baraolt te willen gaan kijken en daarna een plan de campagne op te stellen. Zij kunnen de hulp aan gehandicapten in Baraolt een goede impuls geven. Verdere ontwikkelingen zullen volgen.

03-11-2011 - Najaarsbezoek aan Baraolt
Gedurende  de periode 28-10-2011 t/m 03-11-2011 heeft een deel  van het bestuur van Stichting Comité Baraolt (SCB), aangevuld met 3 belangstellenden weer een reis gemaakt naar Baraolt. De groep bestond uit Martin Koning,  J. Koning,  Adri Moerdijk, Ernst-Jan Scherrenburg, Reijer Scherrenburg en Roelof Stam.

Gedurende de week zijn een aantal lopende zaken besproken waarvan u hieronder puntsgewijs een overzicht ziet:

Listra Association /Laura Haz

De financiële situatie van Laura Haz is onveranderd zorgelijk: de burgemeester van Baraolt heeft nog steeds geen geld beschikbaar om het personeel te betalen.

De fusie (van de Listra-association en Laura Haz tot 1 organisatie) is voorlopig niet mogelijk. Dit heeft te maken bovenstaand financieel probleem en de historische context van beide organisaties. Het uitstellen van de fusie heeft geen gevolgen voor de kwaliteit van het functioneren van beide organisaties.

Voor het eerste is er een bijeenkomst geweest tussen de ouders van de cliënten van het Laura-Haz en bovenstaande bestuursleden van SCB. Nagedacht is o.a. over verschillen tussen de Nederlandse en de Roemeense situatie mbt de zorg voor meervoudig gehandicapten. Ook hebben we afgesproken om achtergrondinformatie te achterhalen over de aandoeningen van de bewoners van het Laura-Haz.

De ouders gaven aan dat de zomervakantie wel erg lang is voor de bewoners van het Laura-Haz. Er wordt daarom nagedacht door de ouders over de organisatie van een vakantieweek voor de bewoners.

Vol bewondering hebben we een kijkje genomen bij de aanbouw van Listra-huis. Dankzij een Noord-Ierse groep is deze uitbreiding al een flink eind gerealiseerd. Komende zomer (2012) volgt de afbouw.

Ziekenhuis

Het ziekenhuis van Baraolt is volop in ontwikkeling: men is druk doende een zuurstoftoedieningssysteem aan te leggen voor het gehele ziekenhuis.

We hebben een kijkje mogen nemen in de nieuw aangelegde ruimte voor intensieve zorg. Met behulp van sponsoring via SCB zullen hier 2 patiënt-monitoren worden geïnstalleerd, zodat deze ‘IC-ruimte’ spoedig in gebruik kan worden genomen.

Dr Katai, die mede bezig is met fysiotherapeutische handelingen, heeft haar financiële ondersteuning in ontvangst mogen nemen en heeft instructie gekregen over mobilisatie-technieken.

Kinderkamp

In de zomer van 2011 is er in de omgeving van Belin een kinder-evangelisatiekamp georganiseerd. Ds Attila Bartha (mede-organisator) heeft ons hier prachtige foto’s van laten zien. We hebben de toezegging kunnen doen dat we ook in 2012 garant kunnen staan voor de financiële kant van de organisatie van dit kamp.

En verder

Aan alle partijen is medegedeeld dat het hulptransport niet in het najaar van 2011, maar in het voorjaar van 2012 zal worden georganiseerd.

De hele week was het prachtig weer (middagtemperaturen tot 16 °), mede dankzij de kenmerkende gastvrijheid konden de gesprekken in goede en ontspannen sfeer plaatsvinden.

De nieuwsbrieven kunt u bekijken onder het kopje 'Nieuwsbrieven'. 

E-mail: info@baraolt.nl
Rekeningnummer: 
IBAN NL87 INGB 0001687806